14.4.08

Icnofòssils

Tenim molt clar que un fòssil és la resta, inclosa dins d'una roca o sediment, d'un ésser que va viure al passat, i per això se sap que aquest va existir. Però hi ha una altra altra manera de saber que alguns éssers van existir, amb els seus rastres gravats a les pedres; aquests rastres s'anomenen icnofòssils.

Els rastres poden tenir diferents orígens:

- Petjades, tant de dinosaures (a Fumanya, Pallars Jussà o Morella) com de grans mamífers (a Puig-Reig, Súria o Cardona).


Petjades de dinosaure a Fumanya

- Galeries o burrows, és a dir, excavacions subterrànies d'alguns animals com mamífers o crancs. Són força comuns a tot el país. També és poden observar formiguers.


Burrows o galeries a Israel, segurament de mamífer

- Rastres d'alimentació. Fulles fòssils que han estat menjades per insectes; ossos, bivalves i gasteròpodes rosegats i trencats per carnívors; bivalves, gasteròpodes i roques dissolts per esponges o altres bioerosionadors, entre altres.


Fulles amb traces d'alimentació d'insectes.


Bivalve dissolt per una esponja.

- Altres: Excrements, ous (a Coll de Nargó s'hi torba un jaciment d'ous de dinosaure); rodòlits, és a dir, pedres a l'interior dels estómacs de dinosaures que els ajudaven a digerir; etc.