11.4.08

Història geològica de la Vall de Lord

M'animo a anar-vos explicant resumidament la història geològica de la Vall de Lord, que evidentment anirà lligada a la del país i en ocasions a la de la Terra.

Per poder-ho seguir amb més facilitat us adjunto uns enllaços a les Taules del temps geològics:

Punt de llibre de la taula dels temps geològics (pdf)
DIN-A4 de la taula dels temps geològics (pdf)
Pòster de la taula dels temps geològics (pdf)

A la Vall de Lord no afloren roques més antigues de 240 milions d'anys (la Terra té una edat aproximada de 4.500 milions d'anys), per tant no té gaire sentit que comenti gaires coses anteriors a aquesta data. Però això no significa que no es pugui saber què li va passar anteriorment a aquesta edat. A Catalunya si que afloren roques més antigues a aquesta edat i a grans trets es pot correlacionar la història de la Vall de Lord amb aquestes.

Al final del Precambrià les terres estaven unides en un de sol continent, Rodínia, situat al pol sud. Des de llavors Rodínia es fragmenta en diferents masses continentals que s'acabaran unint en un altre continent únic, Pangea, situada a l'equador.

Rodínia va quedar dividit en una part nord formada per un conjunt de masses (Laurèntia, l'actual Amèrica del nord i Groenlàndia; Armòrica, l'actual Europa; Bàltica, Sibèria i altres) i Gondwana, una sola massa situada al sud. La fragmentació de Rodínia coincidia amb el final d'una era glacial. Fa 416 milions d'anys, durant el Devonià, les dues parts van començar a acostar-se fins que van col·lisionar donant lloc primer a la serralada Caledoniana, que va ser ràpidament erosionada; i posteriorment a la serralada Herciniana (de dimensions aproximades a l'actual Himàlaia), que tenia la seva vessant est a la zona actual de l'oest de la Península Ibèrica. El clima durant la serralada Caledoniana durant era desèrtic.

Quan va acabar l'aixecament de la serralada Herciniana s'havia acabat de formar Pangea. Els Països Catalans i la Vall de Lord estaven situats a l'est del continent i al seu equador, en un gran golf.

Fragmentació de Rodínia i formació de Pangea:



Les bèsties més conegudes que van habitar a la Vall de Lord en edats anteriors a 240 milions segurament són els trilòbits i els ammonits, que juntament amb la resta coincideixen amb les que van habitar a la Terra. Van aparèixer els animals amb valva, vertebrats, rèptils terrestres, abundant vegetació, etc. fins que fa 251 milions d'anys es van extingir el 95 % de les espècies al planeta.