15.10.07

Impacte a Puno

El dia 8 de setembre els habitants de la zona de Puno, al Perú i porp de la frontera amb Boívia, senten un fort soroll, tot seguit veuen un objecte en flames que impaca a terra causant una forta explosió. Es tractava d'un meteorit que va originar un cràter d'uns 20 metres de diàmetre i 5 de fondària, sense causar danys personals i deixant una sèrie de serradures metal·liques a l'entorn. El primer que va arribar a la zona va sentir una forta olor i va veure com l'aigua del fons del cràter estava bullint.

Es tracta d'un meteorit petit inferior a 5o centímetres de diàmetre, provinent del cinturó d'Asteroides al Sistema Solar.

A la Terra s'hi adereixen cada dia unes 100 tones de material extraterrestre, la majoria del qual és pols, una altra part cossos de massa inferior a 1000 quilograms que es trenquen abans d'impactar a la superfície. Nomès a partir de certes toelades poden arribar a impactar amb la superfície.



Hi ha més de 26000 impactes registrats i actualitzats fins l'abril de 2006, dos dels quals són als Països Catalans; una a Roda datat al 1871 amb un pes de 400 g., i l'altre Canyelles datat de 1861.