10.9.07

Impacte d'Azuara

Un meteorit abans d'impactar a la superficie terrestre, o de qualsevol altre planeta, pot deixar una cadena de cràters degut a que es fragmenta uns moments abans d'impactar.

A Azuara, a 50 quilòmetres al sud de Zaragoza es va produïr un impacte d'aquest tipus, a la mateixa població hi ha el cràter més gran, mentre que al sud, a Rubielos de Cérida hi ha el segon impacte i entre ells dos un tercer de dimensions molt més reduïdes. Són l'únic impacte meteorític important a la Peninsula Ibèrica.

L'estructura de l'impacte d'Azuara presenta entre 35 i 40 quilòmetres de deiàmetre, i es va produior fa uns 35 milions d'anys durant l'Oligocè; es pot observar nomès mitjançant estudis molt detallats de la zona. El metamorfisme que va generar el xoc van ser força importants ja que va generar pressions de 100 Kb i temperatures superiors als 1000 ºC.

És molt provable que aquest impacte provoques devastació a un radi de 1000 quilòmetres, ocasionant grans alteracions a la fauna i flora continentals de part d'Europa.


El mapa següent mostra la situació de l'impacte, en aquest mapa es pot donar un tomb per la geografia mitjançant els commandaments.


Mostra un mapa més gran