El Parc Nacional de Yellowstone està situat a les muntanyes Rocalloses, i constituït per altiplans que ronden els 2.000 m d'alçada, al centre del parc s'hi troba la resta d'una antiga caldera volcànica, omplerta ara en part per aigua, que constitueix el llac Yellowstone. Politicament es situa entre els estats de Montana, Idaho i Wyoming.
El vulcanisme de Yellowstone s'estén aproximadament 640 km a l'oest; això determina la ruta durant els 17 últims milions d'anys de la Placa d’America del Nord; ja que mentre la placa es movia i es mou, el Punt calent que genera la caldera del parc resta immòbil, això permet veure el moviment de la placa a través del rastre deixat per l’activitat de la caldera.
Als punts calents puja material i sobretot calor de l'interior de la terra, això fa que es mantinguin fixos durant la seva vida, independentment del moviment de les plaques:
Recorregut de la palca Nord Americana en referencia al punt calent de Yellowstone:
La Caldera Yellowstone és el sistema volcànic més gran del món. S'ha qualificat d'un "supervolcà" perquè la caldera està formada per erupcions explosives excepcionalment grans. La caldera actual està creada per una erupció cataclismica que va passar fa 640,000 anys, la qual va alliberar 1,000 km³ de cendra, materials de roca i piroclasts. L'erupció més violenta que es coneix, va passar fa 2.1 milions d'anys, va expulsar 2,450 km³ de material volcànic; mentre que la tercera erupció més va expulsar 280 km³ de material fa 1.2 milions d'anys.
Cada una de les tres erupcions va alliberar quantitats enormes de cendra que cobria Amèrica del Nord, aquestes quantitats alliberades a l'atmosfera probablement van provocar l'extinció de moltes espècies, principalment a Amèrica.
Cada erupció és una part d'un cicle eruptiu que culmina amb l'esfondrament del sostre d'una cambra de magma parcialment buidada. Això crea un cràter, anomenat caldera, i alliberaments de grans quantitats de material volcànic, normalment a través de fissures.
Cicle eruptiu de la caldera:
Hi ha 300 guèisers a Yellowstone i un total de com a mínim 10,000 trets geotèrmics. la meitat dels trets geotèrmics i els dos terços dels guèisers del món es concentren en Yellowstone.
Mecanisme de funcionament dels guèisers:
Yellowstone experimenta milers de terratrèmols petits cada any. Hi ha hagut sis terratrèmols com a mínim amb magnitud 6 des de que se’n té constància, incloent-hi una tremolor de magnitud de 7.5 al 1959; aquest tremolor va provocar una esllavissada i nous geisers.
Al 1985, es van detectar 3,000 terratrèmols menors, fenòmen que s’ha anomenat eixam de terratrèmols, i ha estat atribuït a subsidència menor de la caldera de Yellowstone. Aquests eixams de terratrèmols són comuns i n’hi ha hagut 70 entre 1983 i 2006.
De fet els exiams de terratrèmols no són el més impresionant o preocupant, el fet important és que a Yellowstone hi ha una gran erupció cada 600.000 - 900.000 anys segons les ultimes tres, i la última és va produir fa 640.000 anys. Potser està no està massa lluny la següent en termes de la vida de la Terra, i amb una errupció d'aquestes es poden extingir força espècies del continent. Però per aviat que es pugui produïr potser la humanitat tal i com la coneixem ja no existira, ja que hauran passat potser 300.000 anys.
Avast de les grans erupcions de Yellowstone, amb un marge d'error, segons els grans corrents atmosfèrics i la distribució de les cendres:
1 comentari:
HOlaaaaaaaa
Ja veig que has emigrat, bé no passa res...
Per cert passa pel bloc del Pol hi tens un premi!!!
Publica un comentari a l'entrada