24.7.07

Uluru


Uluru es troba al centre d’Austràlia, al l’Estat del Nord, i concretament a coordenades 25° 20′ 41″ S i 131° 01′ 57″ E.

A simple vista és un pedra inmensa sorgida del desert amb gran bellesa cromàtica en tons càlids, i no es d’estranyar que sigui adorada pels aborígens australians.

És un residu aïllat deixat després de l'erosió lenta d'una muntanya original. El tret notable d'Uluru és la seva homogeneïtat i la propietat de no ajuntar-se a la superfície del desert mitjançant tarteres o altres pendents de terra. Aquestes característiques el fan sobresortir entre les roques del voltant, que són erosionades.

Fresca, la roca té un color gris, però la meteorització de minerals amb ferro i l’oxidació d’aquest element dóna un color rovellat vermell a la capa de superficial de la roca.

Els estrats són gairebé verticals, i té un gruix com a mínim de 2,400 m, però no se’n sap l’extensió exacta de la part soterrada.
La roca actualment es un gres format bàsicament per feldspats i quars (component que li dona la duresa), originalment era sorra dipositada per un ventall al•luvial o torrentera extensa. Així s’explica la similitud de la composició mineral d’Uluru i la d’una zona més al sud, que era l’àrea font de les sorres, és a dir, on naixien els rius que llavors desembocaven a Uluru; aquestes muntanyes van ser formades durant el Cambrià (concretament entre 550-530 milions d’anys). Llavors els estrats de les sorres estaven disposades pràcticament horitzontals, i durant un altre aixecament de muntanyes al Paleozoic (concretament entre 400 i 300 milions d’anys) es van posar gairebé verticals; i des de llavors fins l’actualitat s’han anat erosionant fins a només quedar el que es veu avui en dia.

En color groc els gresos d'Uluru (sense escala):