10.7.07

Paleogeografia

La paleogeografia és la reconstrucció de la geografia terrestre en el passat.

Precambrià, fa uns 600 milions d'anys, i la Terra té una esdat aproximada de 4.500 milions d'anys.



Devonià, fa uns 400 milions d'anys.



Carbonifer, fa uns 300 milions d'anys. Les àmplies extencions de zones submergides de molt poca fondària a les zones equatorials afavoreixen la formació de molt carbó. S'està formant la Pangea.



Triàssic, fa uns 220 milions d'anys. La Pangea començara a desmembrar-se, i tot europa esta recoberta per una fina capa d'aigua.





Juràssic, fa uns 200 milions d'anys. Els dinosaures ja es passejen per la terra i es comença a obrir l'Atlàntic. El nivell del mar és elevat.




Cretàci, fa uns 120 milions d'anys. Els dinosaures dominen la terra i en comtes de coralls dominen els rudistes al mar; als 65 milions d'anys cau un meteorit coincidint amb l'epoca de màxima obertura de l'Atlàntic, aquests factors (sobretot el segon, tot i la difusió literària del primer) provoquen l'extinció de moltes espècies, entre elles dinosaures i rudistes. El nivell del mar i les temperatures són elevades, molt més que les actuals.




Eocè, fa uns 50 milions d'anys. Es van formant totes les serralades alpines (serralades amb orientació est-oest a uns 40 graus de latitud com Picos de Europa, Pirineus, Balcans, Himalaya, etc).




Oligocè, fa uns 30 milions d'anys. Es formen Montserrat i Busa; en climes força càlids, més que els actuals.




Miocè, fa uns 20 milions d'anys. Es formen les valls del Vallès, el Penedès i la Cerdanya, fa uns 11 milions d'anys. Durant el Messinià, fa uns 7 milions d'anys, el Mediterrani es converteix en un mar tancat.




Quaternari, des de fa aproximadament 1,7 milions d'anys fins a l'actualitat. Apareix l'home; i el clima es molt variable, amb galciacions i èpoques càlides.



Resum des de l'obertura de l'Atlàntic:

4 comentaris:

Anònim ha dit...

la web sta superjipermegaultramaster guay!!!! posa don as tret el vidio este ke el nostre profe ens hu damana guapu!!! .. enga ke grasias a tu ya no hem de fer eres mes durant avui (Y)

Anònim ha dit...

Jeje, no he vist el missatge fins avui, em sap greu. Ja deu ser tard...

El vídeo està extret del youtube, si hi cliques a sobre aniràs a la pàgina d'on l'he extret.

El vídeo s'anomena:
Science on a Sphere: Plate Tectonics and Paleo Animation

Anònim ha dit...

estic fent el meu treball de reserca sobre el miocè . i aquets mapes sobre el mediterrani durant el micè m'han anat molbe . Moltissimes gracies. Una pregunta , d'on els has tret ¿

lola ha dit...

FELICITATS NOI
ESTÀ MOLT BÉ LA INFORMACIÓ QUE DONES
SÓC MESTRA DE PRIMÀRIA I TREBALLEM PER PROJECTES
ALS MEUS ALUMNES ELS HI HA ENCANTAT I HO HAN ESTES MOLT BÉ
ET TORNO A FELICITAR