30.7.07

Els cràters a la Terra

Tot sovint des de qualsevol indret de la Terra s'observen estels fogaços, sabem que són meteorits que es desintegren en entrar en contacte amb l'atmosfera; i fins hi tot n'hi ha alguns que arriben a tocar la superfície terrestre. Tant si es desintegren com si arriben a la superfície la seva massa és incorporada a la massa total del planeta, ja sigui en forma de gas a l'atmosfera o en forma de roca a l'escorça.

Si s'observen les zones més antigues del planeta, on hi haurà representat més temps pel que fa a impactes meteoritics, ja que la tectònica de plaques al crear i eliminar escorça esborra molts impactes; es poden observar grans quantitats d'impactes. L'aspecte podria ser similar al de la Lluna però l'atmosfera s'encarrega d'evitar l'arrivada en superfície d'aquests cossos, i els efectes climàtics s'encarregen d'esborrar molts dels cràters, sobretot els petits.

Malgrat tot el nombre de cràters que es poden contar són considerables, sobretot a Amèrica del Nord, Escandinàvia, Àfrica i Austràlia, que són les zones terrestre més antigues. A Amèrica del Nord, on hi ha una dèria força elevada per aquests cossos se n'han fet força estudis, i en zones cobertes de gel la recerca s'ha de realitzar amb d'altres mètodes.

Cràters importants a la Terra:



Noms dels cràters d'Àfrica:



Noms dels cràters d'America del Nord; entre ells el de Manicouagan al Quebec, el Barriger, que és la típica imatge de cràter terestre, i el de Chicxulub, el possible causant de l'extinció dels dinosaures:



Per a rondar pels cràters del món i saber-ne les seves característiques:

impact craters