11.7.07

Diamants

Els diamants no són res més que carboni, igual que el grafit, però a diferència que els diamants es formen a molt altes pressions i temperatures, mentre que el grafit es el carboni estable en condicions ambientals. Els diamants artificials es creen així, aplicant molt altes temperatures i presions al grafit.

De forma natural nomès hi ha una zona on es puguin formar, a l'interior de la terra. Però per aparèixer en superfície han de pujar de forma relativament ràpida, ja que si ascendeixen lentament es van estabilitzant a les condicions superficials, es a dir es tornen grafit; això no vol dir que en qualsevol moment unes arrecades de diamant un dia siguin de grafit, és un procés tant lent que no es persceptible a escala humana.

L'única manera que els diamants de l'interior de la terra ascendeixin prou ràpid per no tornar-se grafit és mitjançant un vulcanisme directe i ràpid fins a la superficie. Aquests aparells volcànics s'anomenen Kimberlites, degut a que van ser descoverts a la regió de Kimberly (Australia), descoberta pel senyor Kimberly. Presenten un forma de pastanaga molt profunda i estreta.

Foramció d'una kimberlita:


No totes les kimberlites tenen diamants; i estructura:


Explotació inicial d'una kimberlita:


Les kimberlites nomès es troben en les zones més antigues i estables de la Terra, així doncs no les podrem trovar als Païssos Catalans, sinó a Austràlia, Canadà, Sibèria, Àfrica, etc.:


Un cop extingida l'activitat volcànica de les kimberlites es pot donar el cas que siguin erosionades per les pluges, llavors els diamants aniran a parar als rius, on es dipositaran i s'hauran d'explotar entre graves; tipus de mina que s'anomena placer.



Mines de diamants:

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Salutacions. Hi ha hagut varies coses que no he entés. Les kimberlites aquestes son l'unica manera de que els diamants surtin a la superficie?Tenen algo a veure amb les mines aquestes enormes que has posat i surten a les teles?
En el mapa aquell de tres colors, quina diferencia hi ha entre ells?Son els llocs on es poden trobar diamants?
Per últim (pesao!), quines son les zones amb més diamants? no hi ha cap possibilitat que en trobem aqui a prop(va alguna esperança que ja tinc el pic i la pala a punt)?
Per cert, interesants comentaris estás posant, tot i que les rocs jo els veig tots igual!
p.d: nomes deixa fer comentaris a noms registrats, si vols canviar-ho a opcions ho pots fer. Roger

Jaume ha dit...

Salut. Ja he canviat el problema dels comentaris, merci; i merci també per les preguntes; un dia d'aquests anem a buscar diamants... jeje.

A les kimberlites no és l'únic lloc on n'hi poden haver, també n'hi poden haver en sorres dipositades per rius que hagin erosionat una kimberlita, llavors trobariem diamants entre les sorres. I les imatges si, són de kimberlites, la morfologia de les mines correspon amb la de la part superficial de les kimberlites, com una agulla gegant clavada a la terra.

Tema mapa: les zones de colors tots junts s'anomenen cratons, zones de la terra antigues en que no hi ha hagut cap mena de modificació durant molts anys, llavors al ser mes antigues i sense modificació tectònica hi ha hagut més temps per a que s'hi hagin format kimberlites... Els colors es una classificació d'aquestes zones; els arcons són de l'arqueà (més de 2500 milions d'anys), els protons deel proterozoic (més de 600 milions d'anys) i tectons. Es molt dificil trobar mines de diamants a llocs pròxims a no ser que sigui a centre europa o àfrica del nord, si que potser s'en podria trobar algun d'aïllat. Vagi be!