25.11.08

La Vall de Lord fa 55 milions d'anys

Fa 55 milions d'anys, durant l'Ilerdià, anomenat així perquè va ser estudiat al Pirineu de Lleida, la Vall de Lord era una plataforma marina soma amb tendència a profunditzar-se. Aquesta plataforma marina es veu representada per les anomenades Calcàries amb Alveolina del Cadí, sobretot a la Serra del Port del Comte.



Aquestes calcàries poden arribar als 400 metres de gruix i estan formades per Alveolina, un foraminífer que vivia en aigües de plataformes marines a uns 40 metres de fondària. Quan morien els seus esquelets quedaven dipositats al fons, en ocasions formant barres litorals.




Ja que es tractava d'una plataforma marina també s'hi poden trobar fòssils de gasteròpodes, bivalves, pues d'eriçó de mar o els seus cossos sense pues, ja que quan moren se'ls separen del cos.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

me estas contando que en tiempos més antics que nostre senyor l'aigua amb peixo i bla bla arribava al nivell aquell de calcàries amb alveolina etc...?
hi havia ença més aiugua que la que hi ha ara? on s'ha ficat aquesta aigua? o es que s'ha redistribuit? agua para todos? ja hi havia ecosocialistes? massa misteris...

Anònim ha dit...

Ei! D'aigua amb peixos, petxines i blabla, n'hi havia aproximadament la mateixa que ara, cent metres amunt cent metres avall. Però el que ha canviat és l'alçada de la muntanya... És a dir, fa 50 milions d'anys a la Vall de Lord no hi havien muntanyes, era com l'actual costa del Maresme, per exemple; i al llarg del temps s'han anat aixecant, com si la fraja de mar entre Catalunya i Balears s'aixequés fins a més de 2000 metres, el resultat són els Pirineus.

En fi que el que ha canviat no és el volum d'aigua sinó l'alçada de les muntanyes, en aquest cas dels Pirineus, llavors l'aigua ocupa les parts més baixes. No sé si queda prou clar, espero rèplica. Salut!

Anònim ha dit...

m'entrà un dubte doncs... dius que lo unic que ha canviat es que les montanyes han crescut, pero si l'aigua del mar arribava fins a la catalunya central, on es aquella aigua? no se si t'explico be el dubte... sino un face to face made in savios ho arregla rapid

Anònim ha dit...

Ei! Que tal el bodorri!? Esperava fer una taula rodona aquest cap de setmana però no hi pensava que no hi erets.

Pel que fa a l'aigua de la Catalunya Central que anomenes: a mesura que s'aixecaven els Pirineus el fons d'aquest mar també es veia implicat en l'aixecament, i per tant també s'aixecava. Llavors les torrenteres l'omplien i l'aigua s'anava evaporant (així es van formar les sals i potasses de Cardona i Sallent); i drenant cap als mars actuals, el Mediterrani.

On és aquella aigua? Als mars actuals i al cicle de l'aigua actual, a través de l'evaporació i drenatge. Salut!

taleieta xica ha dit...

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD que grans els dos!!!!!!

Anònim ha dit...

zelo intiresno, hvala