12.7.08

El carst dels Forats

A la Serra de Pratformiu, a la comarca natural de la Vall de Lord, hi afloren calcaries i dolomies del Lias, és a dir, formades fa uns 200 milions d'anys. Les calcàries i les dolomies es dissolen amb l'aigua meteòrica formant cavitats subterrànies, aquestes no n'han estat una excepció. Assentada en aquests materials hi ha una masia abandonada i anomenada els Forats, nom que segurament no és arbitrari.
Serra de Pratformiu vista des del sud, en blau els materials Juràssics carstificats

Si es realitza la ruta des de Sant Llorenç de Morunys o Casabella fins a Pratformiu, passant pels Forats es pot observar a diferents escales la carstificació. Pels vorals del camí s'observen obertures i forats, sobretot de dimensions similars a un puny; en d'altres de més grans s'hi poden observar espeleotemes, és a dir dipòsits minerals típics de l'interior de cavitats com estalactites o estalagmites.

A les parets de la serra s'hi poden observar cavitats més grans, accessibles i fins i tot usades fa uns anys com a corral.


Vessant de la Serra de Pratformiu i obertura de la Balma Cigrona.


Interior de la Balma Cigrona, utilitzada anteriorment de corral.


Espeleotemes de la Balma Cigrona.


Paret natural amb indicis de carstificació.

El camí transcorre en ocasions pels vorals del Torrent de Pratformiu, que actualment també ajuda a la carstificació.


Cascada del Torrent de Pratformiu


Barranc del torrent.

Aquests materials juràssics i carstificats tenen una elevada capacitat d'emmagatzematge de fluids, en aquest cas aigua, degut a l'elevada porositat que tenen. Són els mateixos que a Les Roques del Minguell, situades al peu de la Serra del Verd i a la base de les quals s'hi troba una masia anomenada el Pujol, que presumptivament és propietat de Nestlé amb la finalitat de comercialitzar aigua mineral.


Relació entre els materials carstificats de la Serra de Pratformiu i els de les Roques del Minguell.

Si voleu veure millor alguna de les imatges feu clic a sobre per ampliar-la.