27.5.08

L'erupció del volcà Chaiten

El volcà Chaiten està situat a las Andes meridionals, a la Patagònia xilena. Presenta una caldera de tres quilòmetres de diàmetre formada a l'Holocè; en aquesta caldera s'hi troba un dom de lava riolític.

Es considera que l'última erupció es va produir el 7.420 aC. amb un marge d'error de 75 anys. El divendres 2 de maig de 2008 va tornar a entrar en erupció; l'erupció inicial va produir un plomall de cendra volcànica i vapor que augmentava gairebé fins a 17 quilòmetres d'alt. Els vents transmetien el plomall a l'est, sobre les Muntanyes dels Andes i Argentina; el plomall anava sobre l'oceà Atlàntic, visible amb imatges de satèl·lit a centenars de quilòmetres sobre l'oceà. Aquest gran quantitat de cendres a l'atmosfera podria causar una disminució molt lleugera de les temperatures a nivell mundial.

Evolució de l'erupció del Chaiten per satèl·lit:



Imatges de l'erupció:




El poble de Chaiten, situat a uns 10 quilòmetres del cràter del volcà Chaiten i d'uns 1000 habitants, va apareixer el dia 19 de maig cobert de cendres. A 31 de maig el volcà continua emetent plomalls.





El Chaiten es troba en un context de subducció. La placa oceànica de Nazca xoca amb la placa sud-americana i subdueix per sota, generant el relleu dels Andes, amb nombrosos terratrèmols i volcans.

Context geològic del volcà Chaiten:




Segons la USGS les erupcions més potents del segle 20 han estat les següents:

1 - NOVARUPTA: Al 1912, situat a l'arc volcànic d'Alaska.

2 - PINATUBO: Al 1991, situat a l'arc volcànic de Filipines, va provocar una disminució de la temperatura mundial d'aproximadament mig grau.

3 - MOUNT SAINT HELENS: Al 1980, situat a l'arc volcànic de les Rocalloses.

Al següent gràfic es poden observar les proporcions d'aquestes erupcions: