15.11.07

Atols

Un atol és un tipus d'illa formada per esculls de corall, que encerclen una llacuna interior d'aigua salada.

El cercle d'esculls està format, sobre una base volcànica submergida. Típicament tenen una forta inclinació per la banda exterior a l'oceà, i poca profunditat per la banda interior. La llacuna normalment té sortides al mar per canals on circula l’aigua durant les marees. A la tranquil·litat de les seves aigües hi sol haver gran varietat d’espècies marines; i en alguns casos pot quedar totalment aïllada provocant a causa de l'evaporació una llacuna molt salada.

Els esculls van creixent mentre l'illa volcànica, ja inactiva, s'esfondra. Les pujades del nivell del mar durant l'últim període interglacial podrien ajudar a formar atols; els quals nomès es poden desenvolupar en zones tropicals, ja que són els climes que necessiten els esculls coral·lins per desenvolupar-se.

Un atol és un lloc, a priòri, ídilic degut a la presència d'una llacuna interior d'aigües cristal·lines i tranquil·les rodejat de palmeres, sempre i quan no passi un tsunami o un huracà pel damunt. N'hi molts exemples de coneguts, com Aldabra, les Maldives i moltes illes de la Polinèsia.

El següent esquema mostra el procés de formació d'un atol; la fletxa que indica l'enfonsament de l'aparell volcànic pot ser equivalent a una pujada del nivell del mar degut a l'última desgalciació.




A la "visita geogràfica" es pot observar l'atol d'Aldabra, a la costa est d'Àfrica, entre altres.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Salut!

Feia dies que no em passava per aquí.
una pregunta: segons m'ha semblat entendre sota ela atolons hi ha volcans, no es perillós viure en ells? poden els volcans "fer-los baixar" amb alguna erupció forta?

Quin gran blog, es com un cosí llunyà d'horitzons.

Anònim ha dit...

Ei merci! Si que és perillós, però generalment els esculls s'hi poden instal·lar i generar un atol a causa que els volcans estan inactius durant un temps considerable, i molts totalment inactius.

Hi ha un risc més elevat ciclons o tsunamis, ja que els atols estan a nivell de mar i en zones equatorials.