23.10.07

Mart

Mart és sens dubte le planeta més similar al nostre, tot i que visulment té una aparença vermella de sang i portar el nom del Déu de la guerra.

És un xic més petit que la Terra, però amb relleus volcànics molt més pronunciats. Hi ha tres volcans de més de 15000 metres i un d'ells, el Mont Olymp, amb una base similar a França. Els volcans van estar actius fa aproximadament 1000 milions d'anys deixant grans quantitats de pols i gas a l'atmosfera.

Mentre els volcans estaven en activitat l'atmosfera era més massiva i per tant la temperatura i la pressió eren més elevades, i l'aigua podia estar en estat líquid. Al parar l'activitat volcànica l'atmosfera es va anar dissipant per l'espai ja que el planeta no te suficient massa com per retenir-la gravitatòriament, i sense formar-se'n de nova el planeta es va gelar.

L'aigua a Mart actualment està en forma de gel als casquets i en forma de gas a la feble atmosfera, ja que degut a la baixa pressió passa de sòlid a gas directament. Però hi ha evidències en la geomorfologia, com rius i drenatges, que a Mart hi havia hagut aigua abundant en estat líquid.

Al tenir un eix de rotació inclinat, el clima presenta estacions com a la Terra, però de 6 mesos aproximadament, ja que triga gairebé el doble a donar la volta al Sol; i a l'estiu marcià es poden assolir temperatures d'entre 0 i 10 ºC, però a la nit poden ser fàcilment de -80 ºC i -130 ºC als casquets.

A Mart s'han observat petits núvols i fiblons causats per la tènue atmosfera, que no evita els raig ultarviolats, així la vida tal i com la coneixem, als primers centímetres de la superfície marciana resultaria impossible; això a donat peu a la literatura a inventar marcians que no s'observen des de la Terra degut a que viuen sota terra.


El següent video és una representació, comparació amb la Terra i recontrucció dels mars del planeta Mart: