10.8.08

La mineralització de Coll de Port

A Coll de Port, situat entre els municipis de La Coma i la Pedra (Solsonès) i Tuixén (Alt Urgell), s'hi poden observar prospeccions mineres.


Situació de les prospeccions, en taronja, i l'escombrera de la major prospecció, en blau. Les prospeccions estan orientades segons la mineralització.

Aquestes prospeccions es van realitzar sobre un aflorament d'estrats carbonatats juràssics de l'Hettangià, és a dir, fa uns 200 milions d'anys. Pertanyen al Mantell Inferior del Pedraforca, que en aquest indret encavalca al Mantell del Cadí per la Serra del Port del Comte.



Imatges de la major prospecció a cel obert.


Escombrera de la prospecció.

El què s'intentava explotar era una mineralització, de caràcter aluminofèrrica, que es troba reblint cavitats d’origen càrstic. Entre els minerals d´alumini hi ha Bauxita (bohemita, diaspora, hidragirita), caolinita i alomigel; i entre els minerals de ferro hi ha goethita i hematites, el més abundant i que dóna color a la mineralització.


Detall de l'escombrera amb minerals aluminofèrrics.

La mineralització es va formar a partir de la dissolució en climes càlids de la roca carbonatada, les impureses d'alumini, ferro o altres no eren dissoltes per l'aigua i eren retingudes a les cavitats donant lloc a la mineralització amb una elevada concentració dels elements.

Evidentment, per les dimensions de l'explotació, aquesta no va prosperar.