12.3.08

Forat negre

A causa de la força de la gravetat, quan llancem una pedra amunt des de la superfície de la Terra, aquesta torna a caure; igual un coet de focs artificials o una bala des d'una pistola. Per aconseguir que un objecte surti del camp gravitatori de la Terra i no retorni s'ha de llançar a gran velocitat. Aquesta s'anomena velocitat d'escapament de la Terra.

En alguns cossos de l'Univers la gravetat és tant elevada que la velocitat de la llum (300.000.000 metres per segon) no és suficient per a que pugui sortir de l'entorn d'aquest objecte, anomenat forat negre, ja que no es pot observar perquè la llum no en surt.

Un forat negre només es pot observar si presenta un altre cos al costat, com per exemple una estrella. Llavors s'observa com la llum i la massa es dirigeix cap a un punt no visible (ja que la llum no se n'escapa).

La causa que aquests cossos tinguin tanta gravetat és la seva elevada massa, ja que la gravetat és proporcional a la massa, aquests cossos són molt densos, amb poc volum però molta massa. La seva massa i per tant gravetat va augmentant a mesura que atreuen matèria.