28.2.08

El delta del Lena



Una de les imatges més espectaculars des de l'espai és el delta del riu Lena. Aquest riu transcorre per Sibèria, és el desè més llarg del món i forma la novena conca hidrogràfica més extensa. Neix a les muntanyes del llac Baikal a 1640 metres d'alçada. Desemboca al mar de Làptev (Oceà Àrtic), formant un delta de 10.800 km² i uns 400 km d'amplada.

El delta presenta vegetació de tipus tundra. La regió està gelada durant 7 mesos a l'any, però cap al maig es transforma en zones humides. Part de l'àrea del delta està protegida com a Reserva de Vida Salvatge del Delta del Lena.

De les sorres del Vitim i de l'Olyokma (afluents del Lena) se n'extreu or, mentre que al delta s'hi han trobat restes de mamuts.

La majoria d'investigadors creu que el nom "Lena" significa "El Gran Riu" i que a la vegada ha originat el cognom Lenin.

És un gran exemple per a realitzar reconstruccions paleogeogràfiques de grans extensions formades a partir de sedimentació deltaica; com per exemple la reconstrucció paleogeogràfica d'alguns materials de la zona del Grand Canyon.



En detall, al delta s'hi observen grans extencions amb morfologies fluvials (imatge anterior). Si voleu donar-li una ullada mitjançant el google earth trobareu el delta a les següents coordenades: 72º 51' 30" N 126º 54' 51" E. Per agilitzar la cerca podeu copiar i enganxar el següent codi a la cerca: 72 51 30 N 126 54 51 E
També es pot observar a la VISITA GEOGRÀFICA.