14.2.08

Corrents d'arrossegallsEls corrents d’arrossegalls (debris flow en anglès) són moviments d’un sòl saturat d’aigua que circula a través de la superfície topogràfica del terreny, amb velocitats d’uns quants metres per segon. El dipòsit resultant és un con de dejecció situat normalment al peu dels vessants.

Es produeixen en zones de fort pendent (més de 20º) i que hi hagi material disponible al vessant que pugui ser transportat. La seva freqüència depèn de la freqüència dels aiguats que els causen.

A la següent imatge s'observa la cicatriu dels materials en una tartera que han estat arrossegats:En moltes ocasions quan el pendent disminueix, els materials transportats es dipositen en forma de con de dejecció:I si pel motiu que sigui una urbanització s'instal·la en un d'aquests cons pot passar com a Devore, California el 25 de desembre de 2003:Un dels cons de dejecció més coneguts és el con de la Comella a Andorra. Mentre que a la Vall de Lord la Rasa Gran és una cicatriu d'un d'aquests corrents, prssumptivament actiu durant uns aiguats a la tardor de 1907.A la visita geogràfica podreu veure l'àrea i la morfologia de les cicatrius de la Rasa Gran.

2 comentaris:

Isaac Camps Gamundi ha dit...

apreciat imaginorium,

cercant blocs de geologia a internet m'he trobat el teu. Sàpigues que des de fa uns diews no estàs tant sol.

Bloc de Camp http://blocdecamp.blogspot.com/
està dedicat al patrimoni geolòpgic del nostre país. A veure que et sembla

Anònim ha dit...

Per que no:)