13.9.07

Com buscar or



Buscar or és un de les activitats, que al trobar la primera pipeta, mantenen a un més capficat en el que fa, fins a arribar al punt en que no es pot parar; és l'anomenada febre de l'or. No es pot parar ja sigui per a què l'ativitat és distreta o pel valor del material que s'està trobant.

El material necessàri per buscar or és: un mapa geològic, un sedàs, una batea (aquell plat que fan sevir els buscadors d'or), un pic (opcional) i una pala, una galleda i una ampolleta que es pugui tapar bé.

El primer que s'ha de fer és elegir la zona on s'ha d'anar a buscar l'or amb l'ajuda del mapa geològic. S'han de localitzar trams d'un riu on aquest hagi patit el màxim recorregut per zones amb material Paleozoic, ja que els materials paleozoics presenten una concentració major d'or, i el riu el concentra encara més en forma de pipetes. A Catalunya els únics indrets on es poden trobar pipetes són al Segre, sobretot a la zona de Balaguer, i a les Nogueres cap a la seva part baixa.

Un cop decidit el tram de riu on es realitzaran les batees, s'agafa amb l'ajuda del pic i la pala la terra transportada pel riu; a poder ser s'ha d'agafar la que queda a la part d'un pedra gran on no tocava el corrent, ja que és on la força del corrent és menor i l'or haurà quedat dipositat més fàcilment. Aquesta terra és fa passar pel sedàs (de mida de forat superior al de les pipetes que és busquen) de manera que les pedres i les graves quedin excloses i la sorra o la petita grava quedin a l'interior de la galleda. Aquest pas haurà simplificat molt la feina a l'ora de separar les pipetes.

Ja es pot agafar la sorra i posar-la a la batea i ambdós s'itroduiran dins de l'aigua del riu; amb la batea s'han de realitzar ondulacions suaus de manera que s'aixequin els minerals poc densos i un cop aixecats s'ha de realitzar un cop de canell per treurels de fora la batea, i així successivament fins que quedin els minerals mes densos, entre ells l'or, depen de la traça de cadascú la quantitat de minerals densos que quedin acompanyant-lo.

Segurament quedarà a la batea un minerals negres, que seràn magnetita i altres; i entre aquests minerals negres i el fons de la batea també negre s'ha de distingir minerals brillants. Entre aquests minerals brillants hi haurà moscovita (mineral poc dens que no ha estat separat) que es podra saber que no és or ja que serà blanc nacarat com les ostres en canvi l'or serà groc i mat.

Finalment es pot agafar la pipeta enganxant-la al dit sec i deixarla al recipient, que omplert amb un xic d'aigua on es submergeixi el dit amb la pipeta aquesta es desenganxarà. Amb la lupa es poden observar i distingir millor els minerals i amb l'imant es poden atraure i distingir els minerals magnètics, sobretot la magnetita.

Un cop s'ha trobat la primera pipeta pot entrar la febre de l'or i no voler parar; a nord-amèrica hi ha gent que es paga els estudis amb les pipetes. A partir d'aqui si es vol continuar explotant el tram de riu es poden comprar màquines.

Un petit video per fer batees i trobar or, aquest noi treu les pedres grans en comtes de fer passar la terra per un sedàs. La pipeta que troba es força més gran que la dels rius catalans.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jajajaja que los unicos rios son el segre i la noguera pallaresa? Jajaja Pues vais muy mal informados. Principiantes seguro